Konsthallen Fotografiska invigdes den 20 maj 2010. Fotografiska grundades av bröderna Jan och Per Broman. Fotografiska är privatägt och drivs av Svenska Fotografiska museet AB.

 

Finansiärer
Bland finansiärerna återfinns bland andra Stockholms stad, den namnkunnige Sven Hagströmer, Per Brilioth som bland annat suttit i styrelsen för Bukowskis, Göran Bennich vid Brandalsunds säteri, Joakim Hjerpe på Volvo Lastvagnar.

 

Var finner man Fotografiska?
Fotografiska ligger i Stora Tullhuset i Stadsgårdshamnen i Stockholm. Stockholms Hamnar lät dem hyra den klassiska tegelbyggnaden på Stadsgårdskajen. Här disponerar Fotografiska över 5 500 kvadratmeter, varav 2 500 utgörs av utställningsyta.

Det stora tullhuset ritades av en av sin tids främsta svenska arkitekter, Ferdinand Boberg.

 

Invigningsutställningen
Det var en utställning om fotografen Annie Leibovitz som fick den stora äran att vara föremål för invigningen i maj 2010. Utställningen A Photographer’s Life 1990–2005 inledde det som kommit att bli ett kännetecken för Fotografiska, nämligen utställningar med foton av andra kända ikoniska fotografer.Fotografiska 1

 

Andra senare utställningar
Senare utställningar har gjorts med bland andra Anton Corbijn, Nick Brandt, Helen Levitt, Robert Mapplethorpe, Albert Watson, Sarah Moon, André Kertész, Gus Van Sant och Christer Strömholm.

 

Andra typer av event och arrangemang.
Fotografiskas verksamhet är inte begränsad till utställningar.

Man arrangerar bland annat fotografiska utbildningar, föreläsningar och workshops.

Inom ramen för Fotografiska Akademin har Fotografiska ambitionen att bygga världens bästa utbildning för de som vill lära mer om fotografi såväl tekniskt som konstnärligt. Här erbjuds kurser i bildbehandling och visuell kommunikation. Hos Fotografiska får man möjlighet att lära av de bästa genom att delta i workshopen Masters of Photography. Bland de som varit värd för dessa masterworkshops återfinns Mary Ellen Mark, Anders Petersen, Roger Ballen, Albert Watson, Joyce Tenneson, Christopher Anderson och Sarah Moon med flera. På bästa sätt erbjuda man utveckla sitt bildskapande. Fotografiska skapar event och andra arrangemang som produktionsbolag stockholm inspireras av.

 

Kafé – restaurang – butik
Vad vore väl ett museum utan vare sig kafé, restaurang och butik. På Fotografiska är det bröderna Broman själva som står bakom både kafé och restaurang där man som besökare kan få sig något till livs och något gott att dricka. Fotografiska har även alkoholtillstånd.

I butiken säljer man förstås allt från böcker till affischer. För den som har svårt att ta sig till Stockholm går det bra att handla på Fotografiskas webbshop: http://butik.fotografiska.eu

 

Taggar: , , , , , ,