Liljevalchs konsthall, som helt enkelt kallas ”Liljevalchs” i folkmun, är ett konstmuseum beläget på Djurgården i Stockholm. Konsthallen har fått sitt namn från industrimannen Carl Fredrik Liljevalch, den yngre, vars arv användes för att finansiera den. Förutom sin verksamhet inom industrin var Liljevalch nämligen även konstmecenat, och hade en historia av att finansiera museer och ägna sig åt välgörenhet. De som utredde hans arv ansåg därför att en konsthall för allmänheten var något som den avlidne Liljevalch skulle ha uttryckt sitt gillande över. Man bildade en stiftelse för att leda konsthallen, och en kommitté med konstnärsprinsen Eugen i spetsen säkrade tomten åt museet, som då ägdes av Stockholms stad. För byggnationen av själva hallen utlyste man en arkitekttävling, där det vinnande bidraget kom från Carl Bergsten.Carl_Fredrik_Liljevalch_d.y._1906

Hans bidrag valdes till vinnare 1913, och redan tre år senare kunde man hålla invigningen av konsthallen såväl som av dess första utställning. Utställningen visade verk av konstnärer som Carl Larsson, Anders Zorn och Bruno Liljefors, och med sådana konstverk var det inte märkligt att utställningen blev en succé. Liljevalchs var annorlunda jämfört med det stora Nationalmuseum såtillvida att Liljevalchs framförallt visade samtida konstnärer, och även visade okända eller mindre erkända konstnärer.

Även idag visar Liljevalchs framförallt samtida konst. I konsthallen hålls flera utställningar om året, då man visar upp konst, skulpturer, installationer och hantverk. En särskilt framgångsrik utställning var Hemutställningen, som arrangerades redan 1917, ett år efter att konsthallen invigts. Bakom utställningen stod Svenska Slöjdföreningen, som numera heter Svensk Form. En annan populär, årligen återkommande utställning som har hållits sedan 1921 är den så kallade Vårsalongen. Det är en utställning då Liljevalchs visar konst från allmänheten och från okända konstnärer. Verken som ingår i utställningen väljs ut av en jury. I övrigt visar Liljevalchs framförallt svenska konstnärer, men även några utländska.

Konst i all ära, men om man vill liva upp sitt hem med lite färg på väggarna kan ett lika bra alternativ till att hänga upp tavlor vara att anlita en professionell målare för att faktiskt sätta färgen direkt på väggarna. Om du letar efter en målare i Stockholm hittar du en seriös aktör på Vimalar.se.

 

Taggar: , , ,