Mat ska vara en njutning för alla sinnen. Först äter vi med ögonen och sedan med munnen. Hur maten ser ut påverkar oss mer än vi tror. Kreativa och duktiga kockar garnerar fantasifullt och låter maten bli en symfoni i färg och form. Att jobba som konditor kräver också att man har en konstnärlig ådra. Tårtor och bakelser är skapelser som vi gärna låter våra ögon vila på. Dessutom finns det konstnärer som skapar konst av mat. Kanske har ni själva skapat konst av maten för att få barnen att äta? Grönsaker får bli till ögon, näsa och mun på smörgåsen och med ketchupen kan man skriva barnets namn.

Girl with food art

Girl with food art

Garnera med färg och fantasi

Till olika högtider och bjudningar är det kul att duka snyggt och även låta maten bilda ett blickfång på bordet. Speciellt om man gör en buffé kan man leka med färger och låta det som ska ätas utgöra dekorationen. Titta på bilder och låter er inspireras av olika rätter och dess garneringar hos matklubben.nu. Det är inte alls svårt att få maten att se lite vackrare ut och med lite fantasi kan man själv göra de mest fantastiska skapelser. På nätet kan man också hitta instruktioner till hur man gör dekorationer av frukt och grönsaker. Det finns både för avancerade och för nybörjare. och man kan lätt lära sig hur man gör rosor av tomater och liknande. Att tänka på när man ska dekorera en hel rätt är att smak, konsistens, färg och form ska passa ihop men ändå ge lite kontraster. Ha gärna något med höjd, använd inte fler än tre färger och storleken på rätten ska passa i tallriken som fungerar som ramen till konstverket.

Konst, musik och mat

Mat och konst hänger samman på många fler sätt än vi tror. Maten garneras konstnärligt och uttrycksfullt. Konstnärer avbildar mat och måltider. Musik som konstart slingrar sig samman med mat och skapar ett förhållande. Till en romantisk middag behövs det en viss typ av musik för att skapa den rätta stämningen. Det blir det roligare att laga maten när du samtidigt lyssnar på glada toner. Som motiv i tavlor förekommer ofta också något ät- eller drickbart. Den sista måltiden som var Jesus sista måltid med lärjungarna på skärtorsdagen är den mest avbildade måltidsscenen genom tiderna. Av alla konstnärer som har målat den måltiden är Leonardo Da Vincis muralmålning i klostret Santa Maria den mest kända. Amatörer inom konsten börjar ofta sin bana som konstnärer med att teckna olika frukter. Konst och mat går hela tiden hand i hand. De kompletterar varandra och blir fulländade. Matlagning helt utan ett konstnärligt eller åtminstone estetiskt perspektiv blir ganska innehållslös.