Om du vill gå på ett konstmuseum i Stockholm är Moderna museet ett säkert kort. Hit kommer varje år en halv miljon besökare för att se några av Sveriges mest berömda konstverk. Att Stockholm har mycket att erbjuda i konstväg är ett välkänt faktum, vilket gör staden till en populär destination för resenärer som vill ha en kulturell upplevelse. Dessutom har stockholmarna själva sinne för konst. Det är en av anledningarna till att den svenska staten årligen pumpar in mångmiljonbelopp i sina museer, vilket ger fina resultat i besöksantalet. Moderna museet tillhör en av Stockholms främsta attraktioner för den som uppskattar konst.

 

Som namnet antyder fokuserar museet framför allt på konst från senare tid. Det innebär i det här fallet 1840-talet och ända fram till vår nutid när det gäller fotografier, och omkring förra sekelskiftet till nutid när det kommer till målningar och skulpturer. Moderna museets fasta samling innehåller några av de allra största namnen inom modern konst. Här finns surrealisten Salvador Dalí, som har blivit ett stort namn även utanför konstkretsar. Här finns tavlor från Henri Matisse, fransmannen som också har ett utbrett rykte som berömd konstnär. Här finns också verk från den kanske mest kände moderne konstnären av dem alla: Pablo Picasso.

 

Utöver den fasta samlingen lånar museet också in verk från såväl privata samlare som publika museum och institutioner för att på så sätt kunna arrangera säsongsspecifika utställningar. De har ofta ett tema eller en konstnär som utgångspunkt och så samlar de all relevant och tillgänglig konst i en och samma utställning. Det gör att besökarens upplevelse förbättras avsevärt och gör att Moderna museet kan fortsätta att locka besökare om och om igen tack vare en ständig förnyelseprocess. Totalt har Moderna museet omkring 5 000 målningar och skulpturer i sin ägo. Antalet akvareller, teckningar och fotografier i samlingen uppgår till det mångdubbla.

 

Moderna museet ligger beläget på Skeppsholmen i Stockholm, vilket gör det till ett lägligt besöksmål tack vare sitt centrala läge. Museets framgångar i Stockholm ledde till att det beslutades att en filial skulle öppna i Malmö. Sedan 2009 finns därför Moderna museet även representerat i vår södra landsända, där ett museum med samma filosofi och tematik som originalmuseet i Stockholm tar plats. Jobbet som chef för Moderna museet är prestigefyllt inom konstkretsar och den ärofyllda positionen innehas för tillfället av Daniel Birnbaum. Han har en lång karriär inom både akademien och mediabranschen bakom sig, liksom erfarenhet från branschen med sitt tidigare jobb som rektor för Konsthögskolan i Frankfurt.

Moderna museet 1

 

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , ,