Riksidrottsmuseet öppnades för allmänheten år 1992, och låg då i lokaler vid Globen. Museets målgrupp är framförallt barn och ungdomar, som man vill inspirera till att idrotta, men även den breda allmänheten. Museet har en stor samling idrottshistoriska föremål, som man regelbundet arrangerar i olika utställningar, och har dessutom ett aktivitetscenter. Förutom att inspirera svensk ungdom vill man också sprida kunskap om svensk idrottshistoria.

Museet höll till i lokalerna vid Globen i fem år, och anordnade under den perioden fler än 30 utställningar. Dessutom arrangerade man ett flertal föreläsningsserier, idrottsuppvisningar, bokdagar och presskonferenser. Museet är mer än bara ett museum, det är en knutpunkt och samlingsplats för idrotssverige. Efter att museet lämnat sina lokaler i Globen år 1997 blev det dock ett uppehåll i verksamheten på 10 år. Det var först i samband med Riksidrottsförbundets 100-årsjubileum, år 2003, som det dåvarande statsrådet Mona Sahlin överlämnade regeringens gåva till förbundet: resurser för att etablera och driva Riksidrottsmuseet. Våren 2005 tillsattes en arbetsgrupp som tog fram ett program för museets verksamhet, och den 16 juni 2007 kunde så Riksidrottsmuseet slå upp portarna till sina nya lokaler i Museiparken på Gärdet i Stockholm.Riksidrottsmuseet_utställning_2013c

Just nu har Riksidrottsmuseet fem aktuella utställningar: Förrådet, som lyfter fram några av de föremål som aldrig tidigare varit med i en utställning; SportLab, som är en interaktiv utställning där man kan testa sina egna sportprestationer; Idrottshistoria, som beskriver den svenska idrottshistorien i ord och med föremål; Idrott och kultur, som bland annat visar hur idrottare skildras i konst; och Idrottsliv, som tittar närmare på motionens historia i Sverige med inslag som husmorsgymnastik, Träna med TV och Gymping med Susanne Lanefelt.

Idag finns det drygt 5000 föremål och 2000 trycksaker i museets samlingar, som har samlats in sedan museet grundades för första gången 1992. De flesta föremålen är gåvor från idrottsprofiler och från allmänheten. På museets permanenta utställning kan man bland annat beskåda Prins Eugens skridskor och den båt som vann Sommarolympiaden i Stockholm 1912.

Efter ett besök på Riksidrottsmuseet passar väl få saker bättre än att avsluta dagen med att äta middag på en sportbar och faktiskt utöva lite sport. Det kan man göra på O’Learys i Kista, som är det perfekta stället för att spela bowling i Stockholm.

 

Taggar: , , ,