Ett av Stockholms nyaste och mest omtalade museum är Sven-Harrys Konstmuseum, som slog upp portarna för allmänheten 2011. Grundaren bakom idén, som också gett sitt namn till stället, heter Sven-Harry Karlsson och arbetade som byggmästare i sitt yrkesliv. Han föddes i Lund 1931 och påbörjade en snabb karriärklättring som innebar många framgångsrika uppdrag vilket i sin tur gav honom möjligheten att börja samla på konst. Enligt egen uppgift har konstintresset funnits med redan från början och Karlsson började samla på konst redan i mitten av 1960-talet. När Karlsson bestämde sig för att varva ner i sitt arbete som byggmästare fick han samtidigt en idé om ett annat projekt: han skulle ställa ut sin konst så att det kom allmänheten till del.

 

Resultatet blev ett alldeles eget konstmuseum som ligger i Vasaparken i Stockholm. Med tanke på Karlssons yrkestitel är det inte så konstigt att själva byggnaden blev ett spektakulärt projekt som krävde mycket tid och pengar i anspråk. Spaden sattes i jorden i april 2009 och knappt två år sedan var det dags för invigning. Huset har sex våningar och utgör nu en distinkt del av Vasaparkens stadslandskap, där den redan har blivit något av ett landmärke. Att byggnadens utformning uppskattades av både experter och allmänheten visar inte minst fjärdeplatsen i tävlingen Årets Stockholmsbyggnad 2012. Byggnaden är dock inte bara konstmuseum – här finns också privata bostäder liksom andra typer av lokaler som samsas i samma hus.

 

Själva konsthallen sträcker ut sig på 400 kvadratmeter, vilket gör det möjligt att visa upp en stor del av Karlssons välkända konstsamling. Här har August Strindberg och Edvard Munch sina alster representerade, här finns verk av berömda skulptörer som Lena Cronqvist och Eric Grate, och möblerna är designade av klassiska namn som Georg Haupt och Gio Ponti. Sammantaget finns här det som alltid varit en av Sveriges största privata samlingar – och som nu har tagit steget ut i offentligheten.

 

Förutom de fasta föremålen arrangeras också temporära utställningar som innehåller ett varierande utbud. Under sommaren 2014 uppmärksammas den intensiva epoken mellan 2000 och 2015 i svenskt mode – som vi än i dag är inne i. Det innebär alltså både en retrospektiv studie över svenskt mode liksom en framåtblickande utställning om vad vi har att vänta oss framöver. Det är Michael Elmenbeck som är initiativtagare till utställningen och som har sett till att det finns mycket material att beundra för besökare. Skisser, filmer och – givetvis – klädesplagg – ställs ut när strålkastarljuset riktas mot svenskt mode på Sven-Harrys Konstmuseum.

Sven-Harrys Konstmuseum 2

 

Taggar: , , , , , , , ,