Bibliotek är numera mycket mer än bara en plats där man kan låna böcker och studera. För det första har bibliotekens utbud breddats till att också omfatta ljudböcker, e-böcker, cd-skivor, filmer och tv-spel, och för det andra är biblioteken ofta en samlingsplats för lokal kultur. Många bibliotek runt om i landet anordnar nämligen kulturella evenemang som författarsamtal och utställningar. Stockholms många bibliotek är inget undantag.

På Kungsholmens bibliotek kunde man till exempel i mars år 2015 se en konstutställning med akvareller målade av Oscar Trimbel. Det speciella med dessa akvarellmålningar är att de föreställer Moder Teresas arbete i Indien. Trimbel målade verken medan han arbetade och bodde hos Moder Teresas brödraorden, och följde med dem när de åkte ut till utsatta områden och hjälpte samhällets allra fattigaste. Han träffade Moder Teresa för första gången år 1980, och det gjorde ett så starkt intryck på honom att han återvände till Indien flera gånger. Målningarna finns också i boken Moder Teresa: ett helgon i Calcutta.Stockholm_Public_Library_January_2015_04

En lite mer lättsam utställning visas på Stadsbiblioteket under december 2015. Man kan då på bibliotekets entréplan hitta ett urval av teckningar (från både tidningar och böcker) av Bertil Almqvist. Många känner kanske Bertil Almqvist genom böckerna om Barna Hedenhös, men han ritade också satiriska avbildningar av Stockholm från 1920-talet och fyra årtionden framåt. I utställningen på Stadsbiblioteket visas båda sidorna av illustratören.

Två konstnärer höll också sina vernissager på bibliotek i Stockholm under 2015. Den första var Alejandro Rios, som hade sin vernissage i mars på Blackebergs bibliotek. Rios är ursprungligen från Uruguay, men bor numera i Blackeberg, varför hans tavlor visades upp på just det biblioteket. I december 2015 håller också Ulla Srigley vernissage på ett stockholmsbibliotek, denna gång i Årsta. Srigley är en skulptör, som på denna utställning visar upp sina skulpturer i keramik föreställande fåglar. Utställningen öppnade den 1 december, men vernissagen hålls den 6 december.

Om du gärna besöker biblioteket både för att se konst och för att du tycker om böcker och ljudböcker, kan Storytels tjänst vara något för dig. Med en prenumeration får du nämligen tillgång till tusentals ljudböcker varje månad, utan att behöva lämna hemmet.

 

Taggar: , , , , , ,